Yum

Tips om genoeg te eten voor spieropbouw

spieropbouw (ook wel bulken genoemd)

Meermaals heb ik al de vraag gekregen van enkele meiden die het moeilijk vinden om genoeg te eten voor spieropbouw. In het begin was dit voor mij ook even zoeken, maar gaandeweg heb ik toch wat manieren gevonden om mijn calorieën omhoog te krijgen op dagen dat ik toch net niet genoeg honger heb… Want die gains zullen helaas niet komen als jij ze er niet de voedingsstoffen voor geeft!

in het begin, toegegeven, was het voor mij toch ook een serieuze drempel over: moest ik nu echt zoveel gaan eten? Ja, toch wel ja, als ik die mooie ronden billen wou, dan zou ik er naar eten ook! Zo gezegd zo gedaan, ik probeerde braaf met gezonde voeding aan die berg calorieeen te komen, maar dat bleek toch niet zo eenvoudig als gedacht, vooral die carbs zo hoog krijgen bleek toch wel tricky te zijn. Inmiddels heb ik daar toch wel een beetje mijn weg in gevonden en wil ik dan ook enkele tips met jullie delen!

eerst en vooral: waar het voor mensen die in vetverbranding zitten belangrijk is om te kiezen voor volumevoedsel, wat je dus goed vult, zonder een teveel aan calorieën… is het voor jou natuurlijk niet zo ontzettend slim om je hele bord te gaan overladen met een berg aan komkommer en tomaten…. Daaruit zal je die calorieën immers niet halen. Verminder die berg groenten dus op je bord tot wat je lichaam echt nodig heeft, maar steek je er niet vol mee. Durf bovendien ook vaker eens te kiezen voor groenten die wat meer calorieën bevatten zoals bonen, mais, aubergine, artisjok, erwten,…

voor degenen met een schrik voor carbs: get over it. Je gaat heus niet dood van brood, rijst, couscous, pasta, aardappelen,… in de spieropbouw fase kan je dit net heel hard gebruiken. Die bakken rijst met kip van bodybuilders zijn  hier wel het bewijs van: you need your carbs. punt. loop dus niet meer met een grote boog voorbij de pasta etc, maar durf ook eens die boterhammen weer vast te pakken en maak er zoals mij een lekkere tosti van met lekker veel beleg, profiteer ervan, je mag nu toch zoveel eten, maak er gewoon telkens weer een feestje van! Een lekkere pasta? kan gewoon! ik hoor soms mensen klagen dat ze zoveel moeten eten, maar nu ik er een paar weken in zit is het echt gewoon een feestje in mijn hoofd geworden. Je kan gewoon zoveel en alles mag, alle recepten kan je bijna proberen, geniet gewoon van die vrijheid en zie het als een cadeautje ipv een offer dat je moet brengen: jij MAG nu echt zoveel gaan eten, yeeehaaaa. food is awesome, right?! Bovendien is het belangrijk om te weten dat als jij al aan je vezels komt voor de dag, er niets mis is met eens te kiezen voor niet-volkoren granen… je hebt je vezels toch al met andere voedingsmiddelen, dus waarom zou je dan een voedingsmiddel kiezen dat trager verteert en waar je langer van vol zit? Daarom kies ik dus soms toch voor gewone pasta of rijst, of eens wat meergranen (maar niet volkoren) brood, dat verteert toch ook weer net iets sneller.

ik bedoel hier bij het bovenstaande uiteraard met “alles mag” dat je elke dag naar de frituur moet lopen. Neen, alles mag wat gezonde, verse en voedzame voeding betreft. Ga je dus niet volstoppen met junkfood, maar probeer te werken met verse ingredienten. On the other side: het kan geen kwaad om af en toe toch eens voor dat net iet minder gezonde te gaan, ik hou ook nog altijd van af en toe een patatje of een bak ben&jerry’s, maar probeer toch ongeveer 80% van je voedingspatroon te vullen met fresh foodies.

Durf af en toe ook eens te kiezen voor wat calorierijkere voedingsmiddelen, bijvoorbeeld op vlak van vlees zijn er zoveel meer mogelijkheden als enkel kip eten: neem maar eens die runderburger, dat groot stuk zalm of die schnitzel. Je moet natuurlijk niet voor die vette speklappen gaan, maar je hebt echt wel wat meer keuzevrijheid wat vlees en vis betreft! Je kan ook altijd je eten net dat beetje leuker en lekkerder maken door er wat kaas (feta, mozzarella, geitenkaas,… I LOVE ittttt, valt wel op denk ik hihi), noten, zaden of een lekker sausje bij te maken. Jij hoeft niet “light” te eten, je mag de vollere varianten eten, don’t be affraid 😉

Ondanks dit, kan het toch soms nog moeilijk zijn om toch aan die verrekte calorieën te geraken en bij mij zijn het vooral de carbs die roet in het eten strooien. Maar als het er dan echt toch niet meer ingaat, dan heb ik hier de ideale oplossing voor gevonden: smoothies! steek die banaan met wat cacao en amandelmelk in de blender en blend it up, smoothies verteren veel sneller als vast eten en kan ik er dan ook nog wel bij proppen als ik er niet geraak. uiteraard heb je hierin veel meer mogelijkheden als enkel banaan! Of als de temperaturen dalen, maak dan maar eens een lekkere warme chocolademelk voor jezelf 😉 Ook doe ik dan heel vaak gedroogd fruit in mijn kwark of havermout, het is caloriedenser als gewoon fruit, lekker en gezond!

beste tip van ze allemaal: pindakaas. Dat spreekt voor zich denk ik.

Probeer er gewoon van te genieten, maak het lekker, eten is supahdupah nice, dus wees blij dat je het zoveel mag doen 😉

Author GudrunHespel

More posts by GudrunHespel

Join the discussion 2 Comments

 • pema schreef:

  Super leuke post!
  Echt goed om te lezen, lekker van genieten inderdaad, wat goed dat jij dit doet! En fijne tips,
  Idd don’t be afraid;).
  Tof!
  Liefs,
  Pema

 • […] Het moeilijkste aan spieropbouw is dus vaak dat je die mentale drempel toch zal over moeten. Wil je echt spieren opbouwen, dan ga je meer moeten eten…. en zal je dus ook in gewicht aankomen, spieren bestaan namelijk niet uit lucht. Zelf heb ik dit ook echt aan de lijve moeten ondervinden, trainen doe ik al jaren, ter plaatse trappelen deed ik ook al heel lang, want veel spiermassa kwam er niet bij. Toen ik eindelijk over die drempel van meer eten heen geraakte zag ik plots spieren verschijnen die ik nooit tevoren had gezien (I mean, hello booty). Enkele tips om ervoor te zorgen dat je voldoende binnen krijgt om ook echt spieren op te bouwen kan je HIER lezen. […]

Leave a Reply

copyright Fittestyou.be