Yum

De invloed van alcohol op je training

invloed alcohol op training

Work hard, play harder. Is zowat mijn levensmotto. Ik werk heel hard, maar ik maak minstens even graag plezier. De voorbije weken hebben jullie wel duidelijk gezien dat ik zwaar van het leven genoten heb, met (iets te veel) festivals, dansjes en de bijhorende drankjes. Of dit goed is voor mijn sportprestaties: natuurlijk niet. Echt vooruitgaan in training terwijl je zoveel trainingen overslaat en weekendjes gaat feesten is moeilijk, maar achteruitgegaan ben ik eigenlijk ook niet echt. Gelukkig heb ik momenteel niet het doel om echt nog veel meer spieren op te bouwen, because I’m happy the way it is, maar wat als je dat nu wel wil? Wat als je wel nog grote fitnessdoelen hebt of veel wil afvallen? Wat is nu juist de invloed van alcohol op je training?

Ik denk dat het voor iedereen wel redelijk vanzelfsprekend is dat trainen en veel alcohol drinken nu niet meteen een magic combo zijn. Wat voor invloed heeft alcohol nu net op je lichaam en op je fitness resultaten? Ik zocht het voor je uit!

Effecten op korte termijn

Eerst en vooral, hoewel ik niet denk dat veel mensen dit doen, kan het toch gebeuren dat je eens na een paar consumpties de gym in duikt. Na een borrel op het werk, na een paar terasjes in de zomer, iets gaan drinken voor de voetbaltraining… Wat gebeurt er dan precies?

Alcohol heeft een diuretische werking, dit betekent dat je nieren meer urine gaan produceren en dat je dus veel meer risico loopt op uitdroging nadat je gedronken hebt. De alcohol zorgt er namelijk sowieso al voor dat je lichaam gedehydrateerd geraakt, maar het sporten en stijgen van je lichaamstemperatuur versterkt dit effect. Hoe minder vocht er in je lichaam zit, hoe minder bloed er is om zuurstof naar je spieren te brengen, wat je sportprestaties negatief kan beïnvloeden.

Niet alleen heb je door het verlies van vocht meer kans om uit te drogen, maar je loopt ook meer risico om oververhit te raken, zeker in de zomer. Je lichaam koelt zichzelf namelijk ook af door te zweten, minder vocht betekent minder capaciteit om te zweten en dus een snellere stijging van je lichaamstemperatuur.

Daarnaast heeft alcohol ook een invloed op hoe je lichaam glucose verwerkt. Doordat je lever zo druk bezig is met de alcohol af te breken kan je lever minder glucose produceren, wat leidt tot lagere bloed glucose waardes. Bij het sporten heb je echter nood aan voldoende energie, als je lever dus niet genoeg glucose, de belangrijkste vorm van energie voor je spieren, produceert, zullen je sportprestaties hier ook onder lijden.

Drinken vlak voor een workout is dus geen goed idee, maar wat als er nu iets meer tijd tussen het drinken en de workout zit? Wat als je na een avondje goed doordrinken de gym in duikt?

Ik denk dat iedereen wel weet dat sporten met een kater niet meteen fantastisch gaat. Zoals ik al zei zorgt alcohol ervoor dat je uitgedroogd geraakt, een kater is hier dan dikwijls ook het directe gevolg van. Maar zelfs al heb je niet echt een kater, toch zal je dikwijls merken dat je prestaties veel minder zijn en dat je veel sneller verzuurd geraakt. Dit komt omdat je lever nog bezig is met de toxische metabolieten van alcohol weg te werken en dus minder capaciteit heeft om ten eerste glucose te produceren, waardoor je dus minder energie hebt en slechter presteert en ten tweede minder capaciteit heeft om melkzuur of lactaat af te breken, waardoor verzuring sneller optreedt.

Bovendien kan écht stevig in de drank vliegen zelfs het risico op hartritmestoornissen en onregelmatigheden vergroten tot 3 dagen na dat avondje uit.

effecten op langere termijn

Alcohol bevat uiteraard stevig wat calorieën, als je dus probeert te sporten om jezelf wat in shape te krijgen is veel zuipen niet meteen the way to go. 1 pintje bevat ongeveer 100kcal, een gin-tonic tikt al aan boven de 200kcal per drankje, om nog maar te zwijgen van een pina colada, die maar liefst 650 kcal per drankje kan bevatten of een long island icetea die zelfs de 780 kan aantikken. Geef mij dan maar liever een pizza.

Naast de overbodige calorieën heeft alcohol ook een negatieve invloed op spieropbouw op lange termijn. Alcohol kan namelijk een negatieve impact hebben op slaap en groeihormonen, essentieel voor spiergroei! Zo zal bijvoorbeeld alcohol drinken NA een workout ervoor zorgen dat je spieren veel minder snel herstellen (doordat je slaap verstoord wordt en je minder groeihormoon aanmaakt, terwijl net dat belangrijk is voor spieropbouw), waardoor je harde werk een beetje teniet gedaan wordt, zeker als je stevig doordrinkt. (that said, ik compenseer die “overbodige calorieën” gewoon door mijn benen eraf te dansen, no harm done hehehehe)

Het hormoon testosteron speelt daarnaast ook een erg belangrijke rol bij het bouwen van spiermassa. Het negatieve effect van alcohol op testosteron is in meerdere onderzoeken aangetoond. Minder testosteron betekent dus ook minder spiergroei! Cortisol daarentegen, werkt in tegenstelling tot testosteron, dat een anabole of spieropbouwende werking heeft, katabool waarbij eiwitten uit de spiercellen worden afgebroken ten gunste van energie. Zo is uit meerdere onderzoeken gebleken dat niet alleen cortisolniveau’s stijgen direct na alcoholinname, maar dat deze structureel hoger zijn bij alcoholisten. De verhoging van cortisol draagt dus wederom bij aan het vertraagde spierherstel en vertraagde spiergroei.

Ik denk dat het duidelijk is dat alcohol en workouts niet zo fantastisch samen gaan. Maar af en toe eens een avondje drinken of eens een glaasje kan anderzijds ook écht geen kwaad. Spieren op bouwen en fit blijven gaat ook perfect met af en toe een drankje. Misschien het nét iets trager of moeilijker als wanneer je niets drinkt, but then again, spieren bouwen is niet het enige wat telt in het leven en het leven zou vreselijk saai zijn als we alleen maar altijd het “slimste” zouden doen. Hoewel ik er wel bewust soms voor kies om niet te drinken, hebben jullie vast en zeker al wel gemerkt dat ik dit niet altijd doe en dat er zéker in de zomer wel wat meer drankjes aan te pas komen. Anderzijds las ik wel af en toe alcoholpauzes in, een maandje zonder alcohol, goed voor mijn lijf én mijn hoofd!

How about you? Drink jij wel eens een drankje of laat je de alcohol liever staan?

Author GudrunHespel

More posts by GudrunHespel

Leave a Reply

copyright Fittestyou.be