Yum

Waarom ik de instagram wereld soms een oppervlakkige kutwereld vind en ik mijn account bijna verwijderd had

Ik heb erg lang getwijfeld over of ik dit al dan niet zou plaatsen omdat ik schrik heb dat dit heel fout overkomt. Ik heb dit ook al tien keer bijna geplaatst, maar uiteindelijk nooit gedaan. Maar hej, ik vind het belangrijk om eerlijk en open te zijn en ik vind best dat iedereen ook wel mag weten dat niet alles is wat het lijkt… so here we go, excuse me for the rant:

Ongeveer 1,5 jaar geleden begon ik erg enthousiast met mijn blog. Ik begon ermee vanuit het idee dat ik het zo enorm leuk vond om mensen te motiveren en te inspireren om gezond en fit te worden, maar vooral ook om beter in hun vel te zitten. Ik merkte gaandeweg ook dat het me enorm veel voldoening gaf om ook effectief te merken dat ik een verschil kon maken bij sommige mensen. Maar gaandeweg werd me steeds meer duidelijk dat de “instagram wereld”, voor zover je dat een wereld kan noemen… niet altijd zo tof is als het lijkt.

Dat veel mensen hun instagram volgers kopen is voor velen ondertussen al geen geheim meer. Ik dacht natuurlijk met mijn naïef hoofd dat dat maar enkelingen zouden zijn, maar niets is minder waar, zelfs enkele van de grootste bloggers uit België kunnen een groot aantal gekochte volgers op hun palmares schrijven, maar natuurlijk krijg je altijd te horen “dat ze niet weten hoe het komt dat ze zoveel volgers hebben”. Ok, dan was het perongeluk zeker? Om nog maar te zwijgen over diegenen die zo’n irritante follow-unfollow app hebben en je tot vervelens toe blijven volgen en ontvolgen in de hoop dat je hen terug gaat volgen. Really, ik denk dat er mensen zijn die me al meer als duizend keer gevolgd en ontvolgd hebben. En ja, dat zie ik. En ja, per keer dat je me volgt en ontvolgt verkleint de kans dat ik je ook echt ga volgen omdat ik je bloedirritant vind.

Maar niet enkel dat, ook likes en comments blijken tegenwoordig te koop te zijn. Ik heb me redelijk lang afgevraagd waarom ik in godsnaam soms zo weinig likes op foto’s had, terwijl ik het zelf een prachtige foto vond van topkwaliteit en waarom de wazige foto van kutkwaliteit van iemand anders met veel minder volgers soms ineens veel meer likes en comments kon hebben. Deed ik iets mis misschien? Dat heb ik best wel lang gedacht. Tot iemand me erop wees: jamaar Gudrun, die likes zijn gewoon gekocht he… Owww, ja, gaat dat dus tegenwoordig ook al? Blijkbaar… En dan heb je nog die automatische kutcomments. Ik kan je zo enkele personen bij naam noemen die al honderd keer “wonderful” “great” of weet ik veel wat op mijn foto’s hebben gecomment. Ik hoef echt je automatische comment niet.

Houdt het daar op? I wish. Maar neen. Ondanks dat ik al wel lang in dit wereldje vertoef had ik tot een paar weken terug nog nooit gehoord van engagement groepen voor instagram. Dit zijn dus groepen met allemaal instagrammers die op elkaars foto gaan reageren, om het zo voor bedrijven te doen lijken dat je een groter bereik en engagement hebt. (net alsof je je diploma faket voor je werkgever dus, basically) Enkele weken terug werd ikzelf uitgenodigd voor zo een engagement groep van Belgische instagrammers. Ik had er nog nooit van gehoord dus dacht okeeee, ik zal eens kijken, misschien leuk om andere Belgische bloggers te leren kennen. Ik heb het welgeteld 2 uur uitgehouden. Eenmaal geopend kwam ik al een gigantische beginpost tegen met regeltjes: je moet op IEDEREEN zijn foto reageren (als je het een idiote foto vind heb je dus pech) met minstens 3 woorden (zodat het echt en oprecht “lijkt”, want het valt te hard op als je enkel met een emoji of 1 woord reageert. Je moet het dus goed faken, snapje?), binnen de 24 uur, emoji’s tellen niet mee, anders krijg je een waarschuwing en word je uit de groep gekickt. In de groep lees ik dan van enkelen dat ze al in zoveel groepen zitten en soms op 100 à 200 man al “moeten” reageren. Wooow. Ok.. Ik wist dus totaaaaal niet dat dit bestond. Ik heb het 2 uurtjes aangekeken, maar al bij de tweede foto ofzo dacht ik van hmmm, ik vind eigenlijk helemaal niets aan deze foto, why the fuck zou ik er op reageren. Ja, deze hier is nog van de oude stempel: ik like of comment alleen als ik iets écht tof vind. Dit was dus duidelijk niets voor mij en ik ben dan ook weer meteen uit deze groep verdwenen. (dat gezegd zijnde: er zijn ook wel echt toffe support groepjes van instagrammers die elkaar echt kennen en gewoon ook echt leuk vinden, om elkaar op de hoogte te houden van  hun activiteit omdat alles volgen op instagram soms veel te moeilijk is, op vrijwillige basis, zonder al die verplichtingen, waarbij je mag reageren als je dat ook echt wil, dat vind ik iets totaaaaal anders… support krijgen van de mensen die je graag hebt, als zij je die willen geven, is natuurlijk helemaal prima 🙂 everyone wants support right?)

Nadat ik uit deze groep stapte heb ik heel lang met mijn vinger boven het knopje delete account gezeten. Nee maar serieus, wat op instagram is er nog wel echt? Hoe langer hoe meer ik er in zit wordt me steeds meer duidelijk dat het 90% van de mensen enkel nog te doen is om gratis producten te krijgen en geld te verdienen. Er worden steeds meer omwegen gevonden om die fake likes, comments en volgers echt en oprecht te doen lijken, om zo meer geld met je account te kunnen verdienen. Maar zie je wat er daar fout is: écht en oprecht doen LIJKEN. Wat IS er dan nog echt?

Draait het nu echt alleen nog maar om het aantal volgers, likes en comments, maar maakt het niets meer uit waar deze vandaan komen? Het voelt voor mij een beetje aan als mensen betalen om naar je concert te komen, zodat het lijkt alsof je muziek geliefd is, terwijl dat helemaal niet zo is en je evengoed je driejarig zusje op een kinderpiano op het podium had kunnen zetten. Ik vind het gewoon compleet belachelijk. Je betaalt toch ook geen mensen om naar je festival te komen? Je zorgt dat je een goed festival hebt… en dan komen de mensen wel. Maar blijkbaar werkt het op instagram dus dikwijls omgekeerd.

Voor mij blijft kwaliteit nog steeds belangrijker dan kwantiteit. Natuurlijk vind ik het leuk om ook een centje bij te verdienen en gratis producten te krijgen, ik ben er ontzettend dankbaar voor en ben gelukkig met alles wat ik krijg. Maar ik wil dit dan ook écht verdienen omdat ik een kwalitatief goed “product” aflever, niet omdat ik mensen betaal om te doen alsof dat ze mij leuk vinden. Dus ja, ik heb heel lang getwijfeld of ik nog wel deel wou uitmaken van een wereld waarin er zoveel gewoon fake is. Het is verdomd moeilijk om nog mee te draaien of te concurreren in zo’n wereld waarin alles precies te koop is. Maar waarom ben ik er dan nog wel? Precies daarom. Omdat ik nog een tegengewicht wil kunnen bieden tegen al dat fake gedoe. Omdat ik wil tonen dat ondanks alles, er wel nog echtheid mogelijk is op instagram. Ook al moet ik veel harder werken als sommige anderen om hetzelfde te bereiken. Bekijk het een beetje als de wielerwereld, het is niet omdat 90% doping pakt dat jij dat ook moet gaan doen. Je moet misschien veel harder werken om er te geraken en je zal misschien nooit helemaal bovenaan geraken. Maar dan weet je tenminste dat je het wel hebt verdient. Gelukkig ben ik niet de enige die zo denkt en zijn er nog genoeg oprechte mensen over op instagram, het is alleen soms moeilijk om ze er nog tussenuit te halen 🙂 En Natuurlijk, natuurlijk ben ik er nog wel omdat ik oprecht gelukkig word van jullie reacties, waarvan ik weet dat ze gemeend zijn, ook al zijn het er geen honderden. Omdat ik oprecht gelukkig word van het feit dat ik een verschil kan maken bij iemand en ik iets kan betekenen voor sommigen. Dat is waar ik het voor doe.

Dus ja. Ik weet dat ik hiermee misschien veel mensen tegen de schenen schop, I’m sorry.

maarehh, let’s stay real okay?

Author GudrunHespel

More posts by GudrunHespel

Join the discussion 10 Comments

 • Heleen schreef:

  Ik begrijp je standpunt, maar er valt helaas weinig aan te doen. Ik heb even een app gehad en geraakte gefrustreerd door die follow-unfollowers dus heb ze maar weer verwijderd. Liever 1000 echte volgers dan 🙂

 • Amai, dit is so real and so freaking irritant! Geef mij maar de echte volgers, de unieke mensen achter het account die echt zijn en oprechte interesse hebben in je!!
  X, Eline

 • Sinaii schreef:

  Well said Gudrun! Ik kwam ook onlangs in zo’n Instagram support group terecht en plots zie je al de groepjes op Instagram en denk je bij jezelf van wie is er nu nog echt? Zo spijtig dat het zo allemaal gaat. Maar je bent super goed bezig. Ik ben vandaag zelfs een meisje tegengekomen dat zei van: ‘ken je dat groot blond meisje met haar Instagram over sport en eten, hunkemöller ambassador, ik vind haar geweldig!’
  XxX Sinaii

  • GudrunHespel schreef:

   Inderdaad, soms stel ik me zo hard de vraag van wat kan je nu nog zien als echt en wat niet? Maar zo liieeeef! Jij bent ook zot goed bezig he, kijk altijd je vlogs 😀 super toffff! xx

 • Céline schreef:

  Terechte frustratie hoor en je volste recht om erop te reageren.

  Tis maar hoe je er zelf mee omgaat: je eigen invulling is belangrijker dan hoe anderen het gebruiken. Focus daar op, dan is het meteen weer aangenaam. Het hoeft geen strijd te zijn. Dit benoemen is ok, maar hier stoot het. Laat je er niet in meeslepen, tis het niet waard 😉

  Keep going!!

  Een real follower

 • fieke schreef:

  Groot gelijk! Eerlijk duurt het langst 🙂

 • Brenda Pelgrim schreef:

  Je bent alleen maar realistisch. Ik vind het leuk om mensen te volgen die dezelfde hobby als ik zelf heb. Dat motiveert mij.
  Jammer dat andere het echt gebruiken om zich zelf te “promoten”

 • Happyhealthy_iris schreef:

  wow… Dat je volgers kon kopen wist ik. Maar dat het zoveel verder gaat dan dat zoals met reacties, likes engagement groepen… m’n mond staat nog steeds open van verbazing. Ik ben blij Gudrun dat jij teminste hier tegenin gaat en ‘echt’ bent. Want ik volg liever echte mensen, dan mensen die populair zijn, die veel volgers en likes hebben, maar waarvan minstens de helft gekocht is…

  Jij bent een topper meid. Houden zo 🙂

  xxx

 • Simone schreef:

  Helemaal mee eens!
  Ben zelf ook fashion blogger en om me heen gebeuren die dingen ook!

  Verschrikkelijk! Wist ook niet dat echt heel veel mensen het doen!

Leave a Reply

copyright Fittestyou.be