Yum

Doe ik mezelf anders voor op social media?

“Gudrun, het is raar dat je zo anders bent in het echt als op social media”

Het zou niet de eerste keer zijn dat ik weer eens een opmerking kreeg dat ik in het echt zo anders ben als op social media enkele weken terug. Waar ik op social media redelijk uitbundig ben, kan ik in het echt net best verlegen zijn en zal ik nooit de luidruchtigste van de groep zijn. Wanneer mensen dit tegen me zeggen begin ik mezelf soms vragen te stellen: Ben ik dan fake? Probeer ik echt online iemand te zijn die ik niet ben? Waarom is er een verschil tussen online en offline? Of is er eigenlijk geen verschil?

Wanneer ik er zo echt over nadenk besef ik dat ik online helemaal niet zo anders ben als ik eigenlijk ben. Ik durf gewoon in bepaalde situaties mezelf niet meteen volledig te laten zien en bloot te geven. Iedereen is wel een beetje anders in verschillende situaties, ook ik. Van nature ben ik redelijk introvert en ik zal nooit de luidruchtigste zijn in een groep, zeker niet in een groep met allemaal mensen die ik niet ken. Wanneer mensen die me enkel kennen van mijn blog me ontmoeten is dat ook meestal in zulke situaties: in grote groepen tussen allemaal mensen die ik eigenlijk niet ken. Op zulke momenten ben ik inderdaad erg terughoudend, voel ik me soms ongemakkelijk en staat er een soort van “muur” rond mij waar je door moet om contact met mij te maken. (hoewel, I have to add: ik word er steeds beter in en voel me steeds minder ongemakkelijk)

Ik ben van nature een beetje verlegen en ik heb even tijd nodig om af te tasten en mensen te leren kennen voor ik de echte, spontane en sociale Gudrun durf te laten zien. Want ergens in mij zit wel een heel extravert kantje, dat komt er gewoon niet vanaf moment 1 uit. I need some time to warm up and let my guard down, zal ik het zo zeggen. Wanneer je echter voorbij die muur van me geraakt, danpas leer je een heel ander persoon kennen, leer je mij eigenlijk echt kennen. De persoon die jij op een event tegenkomt is anders dan de persoon die mijn beste vrienden en familie kennen. Een beetje stiller, een beetje geremder. Ik weet nog dat ik als kind in de lagere school dikwijls de opmerking kreeg dat ik zo extreem stil was, mijn ouders die begrepen er niets van, want thuis was ik net het grootste lawaai dat 90% van de tijd aan de eettafel vol kon praten. De persoon die mijn leerkrachten op school zagen was helemaal niet dezelfde als het meisje dat mijn ouders kenden (tot hun grote spijt, als ik weer eens mijn mond niet kon houden voor meer dan 5 minuten) en dit komt puur omdat ik me op school niet op mijn gemak voelde en thuis wel.

Op social media echter zit er vanzelf een soort buffer tussen mij en de buitenwereld, wat het voor mij persoonlijk dikwijls soort van gemakkelijker maakt omdat ik minder schrik heb voor de directe reactie van de andere. En ik weet zeker en vast dat ik hierin niet de enige ben. Ik ben gewoon in het algemeen veel beter geschreven communicatie dan in real-time-talking op heel veel vlakken. Ik had vroeger een echte telefoon-fobie en ik zal helemaal niet snel naar iemand bellen, maar veel sneller een berichtje sturen. Ik kan ellenlange brieven schrijven over wat ik voor iemand voel, maar als ik dit in het echt moet vertellen dan struikel ik te pas en te onpas over mijn eigen woorden. Bij het schrijven kan ik nadenken over mijn woorden en iets deleten als ik het toch net een beetje anders wil zeggen, in het echt gaat dit niet. Ik heb soms zoveel schrik iets fout te zeggen of niet op de juiste manier of dat het anders begrepen wordt, waardoor ik veel minder zeg dan ik eigenlijk zou willen zeggen. Op social media lukt dit wel, op social media durf ik mezelf wel te tonen, omdat het gewoon “veiliger” voelt.

Ben ik dan anders op social media als ik echt ben? Nahh… Ik ben anders dan ik echt ben als je me net leert kennen of als ik in een situatie zit waarin ik niet 100% op mijn gemak ben 🙂

Bovendien, always remember: wat jij ziet op social media van mij is en blijft slechts een fractie van mijn leven, je kan nooit helemaal weten hoe iemand is op basis van wat foto’s en stukjes tekst, it’s just a part of me…

Misschien zijn er nog mensen die dit herkennen, I’m pretty sure I’m not the only one 🙂

Author GudrunHespel

More posts by GudrunHespel

Join the discussion One Comment

  • Evelien schreef:

    Ik denk dat het doel van je sociale media ook eerder is om mensen te motiveren en te entertainen. Het hoort er gewoon bij om iets uitbundiger te zijn dan… je post ook niet elke moment van de dag, maar wanneer je je goed voelt en er zin in hebt, dan is dat toch normaal. Niets van aantrekken, zulke opmerkingen! Niemand is geschreven exact dezelfde persoon als in ’t echt. Ik volg je nog maar even maar op mij werkt je sociale media alvast heel motiverend!

Leave a Reply

copyright Fittestyou.be