Yum

5 tips voor beginnende hardlopers

By 26 september 2017 hardlopen No Comments

Sinds enkele weken ben ik weer volop aan het hardlopen and I’m loving it. Helaas ben ik zelf erg blessuregevoelig (slechte kniën) en moet ik mezelf dus écht wel wat inhouden om te vermijden dat ik binnen een maand alweer kreupel ben. Niet eenvoudig… want ik ben zo iemand die wanneer ze de smaak te pakken heeft nogal kan overdrijven en het liefst elke dag haar loopschoenen wil aantrekken. Tot dusver lukt het me perfect om het tot 3 keer hardlopen per week te beperken en af en toe eens een wandeling te maken tussendoor. Tot nu toe heb ik dan ook nog geen last, gelukkig, fingers crossed dat het zo blijft.

SInds ik weer ben beginnen hardlopen krijg ik regelmatig de vraag in mijn inbox van mensen die ook beginnen hardlopen of ik tips heb voor hen. Bij deze dan ook een blogpostje voor iedereen die de hardloopkriebels over gekregen heeft en ook besloten heeft de hardloopschoenen om te binden. 5 essentiële tips voor beginnende hardlopers!

  • Bouw geleidelijk aan op. Dit is meteen ook de allermoeilijkste, zeker voor mensen die van andere sporten al wat conditie hebben opgebouwd. Als je bijvoorbeeld veel fietst of zwemt kan je waarschijnlijk wel meteen 5Km hardlopen zonder compleet buiten adem te zijn, maar je gewrichten zijn totaal nog niet aangepast op alle schokken die ze krijgen en krijgen het dus veel te hard te verduren. Zeker voor mensen met een degelijke basisconditie is het dus écht belangrijk om je toch wat in te houden… Het is niet omdat je hart en longen het gemakkelijk aankunnen, dat je gewrichten dit aan kunnen. Aanpassing van je gewrichten gaat veel trager, dus wees niet té enthousiast en take it slow. Het beste is om je afstand maar met ongeveer 10% te verhogen per week. Liep je dus deze week 4km, dan kan je volgende week 4,4km lopen enzovoort… Het slimste is een soort beginnersschema te volgen. De nike app heeft bijvoorbeeld een gratis schema voor beginners om uiteindelijk 5Km te kunnen lopen aan 1 stuk, perfect!
  • Laat een dag tussen je hardloopsessies. In het begin heeft je lijf nog meer tijd nodig om te recupereren van een rondje hardlopen. Geöefende lopers kunnen perfect meerdere dagen achter elkaar trainen, want hun lichaam is veel beter aangepast op hardlopen en zij herstellen dus veel sneller van een run. In het begin laat je dus best zeker een dag tussen, 3 keer hardlopen per week is écht genoeg om te beginnen!
  • Koop een stel goede hardloopschoenen. Dit is ZO belangrijk. Je hoeft niet op dag 1 al nieuwe schoenen te gaan kopen, maar ben je echt serieus en merk je dat je dit wel langer gaat volhouden… loop dan snel naar een winkel die gespecialiseerd is in hardloopschoenen en op basis van video jou de juiste schoenen kan geven. Ik denk dan aan runnerslab, runningcenter, runnersworld,… Een paar willekeurige sportschoenen kopen omdat ze mooi zijn is écht niet zo’n slim idee als je begint met hardlopen. Want wat voor de ene een goede schoen is, kan dat voor de andere niet zijn. Laat je dus helpen door een specialist, zodat je de juiste schoenen krijgen en hopelijk blessurevrij kan verder gaan.
  • Als je de keuze hebt: zoek dan een route met een zachtere ondergrond. Ik denk dan aan een bos, een park, zandwegjes, een finse piste,… Dit is veel beter voor je knieën en op deze manier krijgen ze veel minder harde schokken te verwerken. Dit maakt dat je minder snel blessures zal krijgen.
  • Loop niet te snel! Beginners kunnen dikwijls nog niet goed het tempo inschatten dat ze kunnen aanhouden. Een van de meest eenvoudige trucjes om te zien of je niet te snel loopt is dat je nog een gesprek moet kunnen voeren. Je mag dus niet buiten adem zijn, echte tempo trainingen zijn weggelegd voor meer gevorderden. Samen met een vriend of vriendin starten met hardlopen is dus geen slecht idee, als hij/zij een beetje van hetzelfde niveau als jou is tenminste 🙂

En euh, nog een extra tip: Loop op fijne muziek! Ik gebruik meestal spotify running (het is een genre in spotify), waarop je dus muziek kan instellen die past bij je loop-tempo. Ik vind het fantastisch en sinds ik dat gebruik loop ik eigenlijk aan een veel meer constant tempo. Love it!

Author GudrunHespel

More posts by GudrunHespel

Leave a Reply

copyright Fittestyou.be