Yum

10 typische dingen aan bali

By 17 oktober 2017 travel One Comment

Oh bali, what a lovely place you are. Ik ben écht verliefd op dit eiland, maar echt. Ik weet nu al dat ik hier veel, veel vaker ga komen. Sommige dingen hier gaan echter heel anders dan bij ons en kunnen soms best grappig zijn, ik weet zeker dat iedereen die in Bali is geweest dit zal herkennen. Ben je er nog niet geweest? Dan weet je nu wat je te wachten staat als je wel gaat, want trust me, dat wil je.

In een restaurant of winkel is er bijna altijd meer personeel dan er klanten zijn

Dit is écht heel typisch bali. Ik weet niet of het is om gewoon genoeg werkgelegenheid te creëren, maar zelfs in de kleinste winkeltjes staan ze dikwijls met 3 achter 1 kassa, staan er 2 mensen in de winkel en misschien nog iemand om de deur te openen. Of dit nodig is? Nooope, in de verste verte niet… dat brengt me meteen bij het volgende puntje.

Ondanks dat ze met zoveel personeel in elke zaak staan, letten ze dikwijls totaal niet op en kost het je soms heel veel moeite om hun aandacht te trekken om te bestellen

Terwijl ze in België met veel minder personeel staan, heb ik toch het gevoel dat je in België sneller bediend wordt omdat het personeel alerter is. Heel dikwijls staat die overdosis aan personeel gewoon te “hangen” of te kletsen en zien ze helemaal niet dat je klaar bent om te bestellen. MAAR wanneer ze je zien, zijn ze su-per vriendelijk, wat dan ook weer dikwijls het tegenovergestelde is als in België. Hier word je misschien iets trager bediend, maar vriendelijk en met de glimlach, terwijl in België de kans groter is dat je wel wat sneller, maar met een lang gezicht bediend wordt. Ik kies dan toch voor het eerste, mensen hier op bali zijn àltijd super vriendelijk en dat is echt heel fijn.

Terwijl het de gewoonte is in europa om iedereen aan één tafel tegelijk zijn/haar eten te geven, doen ze in Bali zomaar wat en kan het zijn dat jouw eten al op is tegen de tijd dat je gezelschap het zijne krijgt

Je zal dus écht soms je etiquette aan de kant moeten schuiven, want wachten tot de rest zijn eten heeft is soms echt hopeloos. In het begin voelde ik me echt onbeleefd als ik al begon, maar na een tijdje had ik wel door dat dat hier de normaalste zaak van de wereld is en het is meermaals voorgevallen dat mijn of iemands anders eten al op was voor de rest bediend werd. Ik heb het gevoel dat veel koks in de keuken gewoon maar hun zin doen met de volgorde, als er bijvoorbeeld 3 mensen van verschillende tafels een smoothie bowl bestellen, 3 andere mensen van andere tafels iets met ei, en nog 3 andere mensen nog iets anders, dan kan het zijn dat eerst die met de smoothie bowls hun eten krijgen, dan diegenen met iets met ei en dan de rest. Ofzo, ik heb geen idee wat er in hun hoofd omgaat, het valt gewoon op dat het eten aan tafel echt in een random volgorde komt dikwijls (toch zeker als het druk is).

Op veel plaatsen krijg je enkel een vork en een lepel om te eten. 

In echte warungs krijg je dikwijls geen mes. Niet onoverkomelijk, maar als westerling toch best vreemd en wat wennen om je eten niet te snijden. Plakkerige pootjes dus als je kippenpootjes erbij neemt 😀

Je eten gaat je veel minder kosten dan drinken

Het is eigenlijk een beetje belachelijk om te beseffen dat je in een warung voor 2 euro echt een vol bord eten kan krijgen, terwijl je dan voor een biertje 2 of soms zelfs 2,5 of 3 euro betaalt. Ook je koffie bij het ontbijt kan je bijna evenveel kosten als je eten zelf. Ik probeerde in het begin erg bewust te zijn van hoeveel ik uitgaf aan mijn eten en begon te mopperen om die 15k extra voor wat hipper eten (1 euro dus), om dan even later bij het uitgaan vrolijk heel wat bier achterover te kappen en dus VEEL meer uit te geven. Beetje debiel, maar goed 😀 Als je hoopte in Bali goedkoper te kunnen uitgaan als in België, you’re at the wrong adress baby. Want biertjes kosten hier dus helaas evenveel en wijn zelfs nog meer. (ohja, ik weet dat australiërs net naar hier komen om goedkoop te feesten, maar dan moet je beseffen dat alcohol in australië nog veeeeel duurder is, 5à 6 euro voor een biertje, so there’s that)

Scooters zijn koning

Ik heb nog nooit in mijn leven zooooveel scooters gezien. Terwijl je in België voor elke 20 auto’s misschien 1 scooter op de baan ziet, is het hier het omgekeerde. Scooters zijn letterlijk o-ve-ral en je ziet mensen hun hele hebben en houden verplaatsen met de scooter of met het hele gezin  gezellig samen op de scooter, met de hond er nog bij ook om het af te maken. Anything is possible in indonesia on a scooter baby.

Als je een euro kreeg in Ubud telkens iemand je vroeg of je een taxi moest hebben, ging je schatrijk naar huis.

“Taxi miiisss?”… 2m verder… “Boss, transpooort?” … 2m verder “miiisss, taxi, I make good price”… Dit is zowat een beschrijving van 10m wandelen in ubud. Echt on-ge-looflijk hoe dikwijls je wordt aangesproken of je transport nodig hebt :p Behoooorlijk irritant na een tijdje, maar goed haha. 1 ding is zeker: je hoeft nooit schrik te hebben dat je geen vervoer zal vinden in Ubud.

  • on that note: Uber, grab en go-jek (gelijkaardig aan uber) zijn eigenlijk verboden, maar toch doet iedereen het.
    • Het is VEEL goedkoper om een van deze opties te gebruiken als een taxi. Het is echter voor de chauffeur soms gevaarlijk omdat “echte” taxichauffeurs erg agressief kunnen worden. Op sommige plaatsen durven ze dus niet zo goed komen, waardoor ze je gaan proberen te bellen om ergens anders af te spreken. Dit is een probleem…want… hun engels trekt meestal op geen hol en ze verstaan NIETS van wat je zegt en jij waarschijnlijk ook niets van wat zij zeggen. Dit kan soms tot best wel hilarische telefoontjes leiden, maar in the end lukt het meestal wel.

Verkeersregels, daar doen ze niet aan mee

Verbodsborden staan daar voor de lol. Dat zal iedereen wel weten die de beroemde shortcut in canggu kent. Daar staat duidelijk een verbodsbord dat auto’s er niet door mogen, maar toch rijden ze er vrolijk door. Probleem hiermee is: er kunnen helemaal geen 2 auto’s door. Wat soms voor hilarische verkeersopstoppingen zorgt wanneer er weer 2 te koppig zijn om één van hen voor te laten en ze dus in het midden van de shortcut vast zitten, want nee… er is geen weg omheen. Af en toe iemand de rijstvelden langs de shortcut in zien duiken hoort er dan ook weer bij. Ohja en lijnen op straat, die boeien ook niet, een indonesiër rijdt waar hij wil rijden en that’s it. Voorrangsregels bestaan ook niet, het is ieder voor zich, dus als je ergens wil geraken zal je dus ook soms eens ergens tussen moeten wriemelen.

for reference: dit zijn shortcut toestanden, gelukkig land je nog zacht in de rijstvelden :p

Toeteren all day every day

terwijl het in België zelfs verboden is om onnodig te claxoneren, is het hier de normaalste zaak van de wereld… de hele tijd. Het is namelijk zo dat de toeter ook gewoon gebruikt wordt om te zeggen “hey, let op, ik kom voorbij”, dan is het dus de gewoonte als je iemand voorbij steekt om te toeteren. Ook als je een scherpe bocht nadert, dan toeter je om aan iemand aan de andere kant te laten horen dat je er aan komt. Als je een voetganger voorbij rijdt dan toeter je om dat te laten horen. je zal hier dus veel, heeel veel getoeter horen, maar dat is absoluut niet negatief bedoeld.

Verkeersopstoppingen door religieuze stoeten zijn normaal

Op bepaalde uren van de dag gaan ze met een soort stoet naar de tempel, deze stoeten kunnen écht groot zijn en lang duren… en als je er achter zit, dan heb je dikke pech, want als je niet voorbij kan zal je moeten wachten.

Author GudrunHespel

More posts by GudrunHespel

Join the discussion One Comment

Leave a Reply

copyright Fittestyou.be